23 Dec 2021

Malta 100k

Malta in alergare, 100 km. 1327 m diferenta de nivel, ceva mai putin de 11 ore si jumatate, din care alergati 10:58:01. Un timp bun, un antrenament si mai bun, fara probleme ascunse (trimit poze) 😂

A devenit deja traditie sa alerg la fiecare sfarsit de an o distanta de 100 km. Pentru ca n-a iesit la inceput de noiembrie, cum faceam de obicei, a trebuit sa ma reorientez.  La noi e prea frig si vreme rea. Am gasit niste bilete ieftine pentru Malta si hotararea a fost luata instant. 

Am cautat pe net daca a mai alergat cineva 100 km in Malta. Chiar in octombrie, trei alergatori locali au facut un tur al insulei, fix 100 km, cat aveam eu nevoie. Le-am scris la doi dintre ei, iar unul mi-a raspuns. Il cheama Frank, e un alergator foarte bun si m-a lamurit cu tot ce aveam nevoie. Am ales sa fac exact acelasi traseu, atat ca n-am fost atent si cand am generat traseul, am “busit” niste strazi pe

final, facandu-mi singur viata grea chiar pe ultimii 10 km.

Am avut mari emotii. Trebuia sa alerg intr-o tara unde n-am mai fost vreodata, nu stiam din proprie experienta “cu ce se mananca”, daca gasesc magazine deschise duminica. Chiar daca Frank m-a asigurat ca nu vor fi probleme, ca voi gasi apa pe traseu, sunt invatat sa ma bazez exact pe ce am la mine si ce stiu exact. Urasc sa-mi gasesc scuze dupa, ca nu mi-a iesit pentru ca nu stiu ce.

Mi-am pus ceasul sa sune la 5, sa iau startul la 6. M-am trezit la 4:15 si nu mai puteam sa dorm. Sambata vremea fusese foarte aiurea, multe ploi si vant, dar seara s-a inseninat si parea ca voi avea o vreme buna. Am mancat, m-am pregatit, am facut putin masaj, iar la 5:30 am auzit niste sunete ciudata venind de afara. M-am uita pe geam. Turna cu galeata 😂 Am regandit strategia, hainele cu care sa pornesc, calcule peste calcule. La 5:50 era din nou senin 😜

Pentru ca nu aveam echipa de suport sau puncte de hidratare/alimentare pe traseu, am alergat cu un rucsac de alergare. Am luat cam 3 l de lichide, toata nutritia, haine de schimb si pentru diverse situatii (ploaie, vant puternic), camera Gopro, telefon, buletin, baterii pentru camera, frontala, bani, benzi kinesio gata taiate si altele necesare in caz de diverse accidentari sau situatii neplacute. O bocceluta de vreo 5-6 kg 😂

Afara era bezna si muuulta apa peste tot. Miky m-a insotit la “start”, in fata hotelului. Am facut cateva poze si am pornit. 

Dupa vreo 2 km trebuia sa trec printr-un pasaj, dar cu o zi inainte vazuzem ca o pot lua cumva pe sus. Proasta idee. M-am trezit in parcarea unui mall unde am ratacit vreo 5 minute incercand sa ies afara. Am luat-o tot prin pasaj si am continuat. In prima ora am alergat pe faleza. Vremea era ok, batea vantul dar nu ploua. Era multa apa peste tot, n-a trecut mult si m-am udat la picioare, dar cui ii pasa. Ma simteam bine, eram bucuros ca am plecat in sfarsit. Kilometrii curgeau, admiram peisajele, oamenii, drumurile. A iesit si soarele si era totul bine. Aveam setat traseul pe un ceas Garmin si m-am

descurcat de minune, in ciuda faptului ca am avut de trecut milioane de intersectii, si sa alerg pe

triliarde de stradute 😂

Ii trimiteam lui Miky cate o poza la

fiecare 10 km si-i spuneam pe

unde sunt. Planuisem sa vina la km 50, dar nu eram sigur ca va reusi. La km 35 mi-am dat seama ca nu prea imi va ajunge apa. Era destul de cald, mult mai cald decat ma asteptam. La km 37 am dat de o piata si am rezolvat problema. Traseul devenea tot mai dificil, cu multe, muuuulte, urcari si coborari. Altfel, era tare fain. Mirosea a primavara, a iarba verde, a flori de camp. Pe arterele principale exista piste de biciclete si puteam sa alerg linistit. In ciuda faptului ca am fost atentionat de mai multe persoane sa fiu atent la masini, n-am avut probleme de niciun fel. Nici macar nu m-a claxonat sau injurat nimeni. Cand trebuia sa trec prin sensuri giratorii si nu erau treceri de pietoni, mereu am fost lasat si primeam zambete sau incurajari. 

La km 51 ma astepta Miky. M-am bucurat ca un copil pentru ca de acolo incepea greul. Ajuta mult

sa te incurajeze cineva drag, o imbratisare. Am pierdut cam 15 minute acolo. Mi-am schimbat tricoul, refill cu apa la bidonul din spate si cele din fata, mutat nutritia din spate, mai la indemana, etc.

Pe la km 55 am alergat printr-un pasaj luuung, care trecea pe sub aeroport. Era luminat “ca ziua”, avea trotuar, n-au fost probleme. La putin timp dupa ce-am iesit, am trecut pe langa parcarea unui Mc Donalds. Greu de povestit ce pofta mi s-a facut 😂 Totusi, mi-ar fi luat prea mult timp sa fi luat orice de la ei. 

Am continuat, lipa - lipa, pana la km 70 cand am simtit ca parca as manca si altceva pe langa geluri si batoane. Era cald si bausem iar toata apa din spate. Era binevenit un magazin care a si aparut in scurt timp. Mi-am luat apa, cola si alune. Am tras un ospat… pe cinste 🤪 Cu burta plina si cu voie buna am continuat sa alerg si-am inceput sa cant 😂 Ce poate face omul dupa 8 ore de alergare, singur pe drum? Canta! 🤣 Am mai traversat niste localitati mai mici, un deal si-o vale “tot mereu”. 

Pe la km 80 revenisem in civilizatie, alergam in porturi, pe langa cladiri istorice, pe la baza cetatilor si credeam ca voi avea un final

fantastic. N-a fost sa fie. La km 85 am realizat ca incurcasem ceva cand am setat traseul. Trebuia sa trec printr-o zona a portului care se pare ca era cu acces limitat. Am verificat harta, mai aveam o varianta care sa treaca in paralel cu aceasta zona. Din pacate, dupa 500 m am constatat ca acel traseu era in renovare si inchis. 

N-am sa intru in prea multe detalii pentru ca a fost complicata “reconfigurarea traseului” si a presupus urcari si coborari fara numar 😂 Prefer sa raman cu amintirea “primilor” 85 km. 

Am reusit sa ignor toate problemele aparute si sa termin bucuros ca am avut o alergare faina tare, (nu m-a fugarit niciun caine! 😂) vreme foarte buna si ca am terminat fara accidentari, fara sa ma tarai pe final. Am reusit o tura de insula, fara echipa de suport si aveam un sentiment tare placut. Timpul total 11:27:49 cu vreo 30 minute opriri pentru apa si alte diverse (schimbat bateria Gopro, verificat harta, etc). Timp si antrenament bun, la un ritm perfect pentru Ultrabalaton, cursa la care m-am inscris pentru anul viitor. 210 km in jurul lacului Balaton din Ungaria, distanta care trebuie parcursa in maxim 31 ore.

Multumesc Alexandru, Fablab, pentru medalie. Al treilea an la rand 🤟

Malta 100k
Malta 100k